Výživa seniorov je špecifická nutričná oblasť. Nedostatky výživy vieme kompenzovať vhodnými nutričnými odporúčaniami a významne tak prispieť ku kvalite života vo vyššom veku. Podiel starších osôb v Európe sa podľa údajov WHO zvýšil až na 25%.
Vo všeobecnosti môžeme definovať prirodzené zmeny seniorov najmä poklesom bazálneho metabolizmu, zvyšovaním tukového tkaniva, úbytkom kostnej hmoty a zmenami v trávení a vstrebávaní živín v tráviacej sústave.
Starší ľudia majú vyššiu potrebu vitamínov B12, B6 a folátov. Nedostatok uvedených vitamínov oslabuje kognitívne funkcie, imunitu a silu, ale aj zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Stúpa potreba vitamínu B1 a B2, ktorý ovplyvňuje zrak. Nedostatok kyseliny listovej prispieva k zvyšovaniu homocysteínu a tým aj riziku KVS.
Z tohto pohľadu je Moringa veľmi nápomocná, pretože obsahuje takmer všetky spomínané nutrienty v správnej a vysoko využiteľnej forme.
Vitamíny kľúčom k mladosti
Nedostatok vitamínu C v strave seniorov ovplyvňuje výskyt kardiovaskulárnych a onkologických ochorení. Jeho príjem a vstrebávanie býva zvyčajne znížený a je vhodné dopĺňať ho v prirodzenej naturálnej forme. Ak nekonzumujete dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, potom bude Moringa výborným doplnkom stravy.
Aj nedostatok vitamínu A postihuje mnoho seniorov a prináša so sebou problémy so zrakom. Vitamínové doplnky bývajú nebezpečné, pretože v starobe už optimálne nefunguje metabolizmus pečene a v dôsledku toho môže dochádzať aj k predávkovaniu vitamínom A. Moringa obsahuje prekurzory vitamínu A, beta-karotény, z ktorých si telo môže podľa potreby vitamín A samo vyrobiť.
Antioxidanty pre zdravie buniek
Vitamíny E, C a karotenoidy majú dôležitú úlohu ako antioxidanty a pripisujú sa im priaznivé účinky na organizmus seniorov. Tieto vitamíny sú mimoriadne dôležité kvôli potencionálnym ochranným vlastnostiam, pre imunitný systém a oddialenie nástupu neurodegeneratívnych ochorení. U Moringy boli preukázané silné antioxidačné účinky práve na báze prírodných ochranných nutrientov – izotiokyanátov a flavonoidov.
Osteoporóza nemusí byť pravidlom
So stúpajúcim vekom sa zvyšuje úbytok kostnej hmoty a znižuje sa denzita kostí. To vedie k väčšej krehkosti a častejším zlomeninám. Znižovanie hustoty kostí podporuje nedostatok vitamínu D, vápnika a nízka pohybová aktivita. Práve u seniorov vstrebávanie vápnika klesá a je potrebné preto zvýšiť jeho príjem. Moringa je jedným z najlepších zdrojov vápnika vďaka jeho dobrej biologickej využiteľnosti v organizme.
Udržanie svalovej hmoty
So stúpajúcim vekom sa znižujú bielkovinové rezervy organizmu, spomaľuje sa ich metabolizmus a náhrada strát. Požiadavky na prívod bielkovín však ostávajú nezmenené, preto sa odporúča ich príjem na úrovni 0.8g/kg telesnej hmotnosti. Ideálne je prijímať 50:50 živočíšnych ale aj rastlinných bielkovín. Moringa je cenným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a esenciálnych aminokyselín, čím prispieva k udržaniu aktívnej biomasy a profylaxii osteoporózy.
Všetko v jednom
Starší ľudia majú taktiež zvýšenú potrebu minerálov, ako je železo, zinok, horčík, draslík, selén a chróm. Nedostatok zinku a selénu oslabuje imunitný systém, nedostatok zinku ovplyvňuje aj činnosť mnohých enzýmov a hormónov. Pre zachovanie duševnej výkonnosti aj v starobe sú ďalej dôležité vitamín B3, vitamín E, vitamín C, železo, vitamín B2, B6, B12 a kyselina listová. Všetky tieto nutrienty sa v hojnom množstve nachádzajú práve v Moringe!
Profesor Louis M. De Bruin z neziskovej organizácie „Moringa Tree of Life“, zameriavajúcej sa na skvalitnenie výživy predovšetkým pre starších ľudí, hovorí: „Životne dôležité látky, ktoré moringa obsahuje sú ideálne pre vyrovnanie zhoršeného vstrebávania živín ale tiež ako zdroj antioxidantov, ako ochrana proti sprievodným znakom starnutia, na podporu imunitného systému, na dôkladné okysličovanie tkanív a dobrú cirkuláciu krvi, ako aj pre zachovanie zdravých kostí."
Zdravý životný štýl, zahŕňajúci vhodne vyváženú stravu, fyzickú aktivitu a výber vhodných výživových doplnkov, má dôležitú úlohu pri zachovaní zdravia, aktívnosti a nezávislosti v staršom veku. S našou moringou budete mať zabezpečený prísun tých najdôležitejších nutrientov pre Vaše zdravie.
Zdroje:
- Gopalakrishnan, L. et al.: Moringa oleifera: A review on nutritive importance and its medicinal application. In: Food Science and Human Wellness 5, 2016, p: 4-56
- Waterman, C. et al.: Isothiocyanate-rich Moringa oleifera extract reduces weight gain, insulin resistance and hepatic gluconeogenesis in mice. In: Mol Nutr Food Res. 59(6), 2015, p:1013–1024
- Efrossini Kessopoulou et al.: A double-blind randomized placebo cross-over controlled trial using the antioxidant vitamin E to treat reactive oxygen species associated male infertility. In: Fertility and Sterility, 1995, Volume 64 (4), p: 825-831
- Busani Moyo et al. Nutritional characterization of Moringa (Moringa oleifera Lam.) leaves. In: African Journal of Biotechnology, 2011, Vol. 10(60), p: 12925-12933
- Sreeraj Gopi et al. A Short Review on the Medicinal Properties of Moringa Oleifera Leaf Extract Powder. In: Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation, 03 (10), 2015, 1 – 5, ISSN: 2347-8810
- Sunday E. et al. Evaluation of the Polyphenol Content and Antioxidant Properties of Methanol Extracts of the Leaves, Stem, and Root Barks of Moringa oleifera Lam. In: Journal of Medicinal Food. June 2010, 13(3), p: 710-716