Strom Moringa oleifera je darom prírody, jednak pre ľudí a aj pre živočíšnu ríšu. Moringa oleifera ponúka jedinečné a kompletne obsiahnuté spektrum živín, ako doposiaľ žiadna iná rastlina na svete.

Strom moringy

Moringa oleifera pochádza pôvodne z Indie, kde rastie na úpätí Himalajských hôr. V starých vedách už boli informácie o moringe pred 5000 rokmi a Ajurveda hovorí o tom, že moringa môže liečiť cez 300 chorôb. V priebehu storočí sa dostal Moringa-strom cez tropické a subtropické regióny zeme, kde bol medzičasom kultivovaný do mnohých krajín a pestovaný ako zelenina. Moringa sa tiež v priebehu storočí prispôsobil k svojmu okoliu a medzičasom je už známych 13 druhov Moringa.

Najznámejším druhom je však Moringa oleifera, ktorým sa hlavne chceme zaoberať. Strom môže za jeden rok dosiahnuť výšku do 8 metrov. Skoro nekonečné sa javia možnosti použitia a využitia v mnohých oblastiach každodenného života. V krajinách pôvodu slúži po tisícročia ako potrava, medicína a zdroj energie.

Obdivuhodným spôsobom sa dajú využiť všetky časti stromu a domorodé civilizácie všetkých krajín, v ktorých Moringa rastie, objavili a využili nezávisle od seba pozitívne vlastnosti Moringa pre svoj pocit zdravia a pohody.

  • Listy: požívatina/potravina ( svieža alebo sušená)
  • Kvety: Korenie, včelárstvo, medicína
  • Plody: potravina
  • Semená: Požívatina, olej, čistenie vody, nová výsadba
  • Kôra: Medicína, výroba povrazov, výroba papiera
  • Korene: potravina, medicína
  • Celá rastlina: Potrava pre zvieratá, biomasa pre alternatívnu energiu
  • Odpadové produkty: Úprava vody a bio-hnojivo, krmivo pre zvieratá.

Moringa prináša veľa dobra nielen pre ľudí, ale tiež aj pre zvieratá a rastliny. Vysokým podielom proteínov, vitamínov, minerálnych látok a aminokyselín v Moringa-listoch sú zvieratá, ktoré dostávajú Moringa ako prídavok do svojho krmiva, zdravšie a majú veľkú odolnosť voči chorobám a stresovým situáciám.

Aj rastliny, ktoré sú postrekované prostriedkom na podporu rastu vyrobeného z Moringa, vykazujú vzostup výnosov do 32%. Tento nárast výnosov spôsobujú dva rastové hormóny, ktoré obsahuje Moringa.

Po celom svete sú už viac ako 20 rokov skúmané a potvrdené v mnohých vedeckých výskumných projektoch veľké prednosti pre človeka, zvieratá a rastliny. Všetci vedci sa zhodli, že Moringa oleifera nám ukázala ako málo ešte vieme o našej zemi.

Moringa – listy


Moringa-listy
Listy z Moringa-stromu sa môžu jesť surové a svieže ako šalát alebo sa môžu listy variť ako zelenina. Z listov je možné uvariť omáčky alebo polievky. Chutia tiež ako kyslá príloha a sú výborným zdrojom vitamínov. Výhonky majú chuť a ostrosť ako reďkovka a môžu sa použiť na okorenenie alebo sa môžu len tak jesť. Zo sušených listov sa môžu vyrábať výživové prášky, pridávať do jedla alebo nápojov ako hodnotný výživový doplnok. Tiež je možné práškom obohatiť múku pečených výrobkov, čím dosiahne pečivo vyššiu výživovú hodnotu.

Moringa – kvety

Kvety môžu poslúžiť včelárom, nakoľko strom kvitne už cca 8 mesiacov po výsadbe a po celý rok. Kvety majú hubovú chuť a môžu sa pridávať do šalátov. Tam, kde Moringa rastie sa kvety pridávajú jednoducho do jedál. Z kvetov sa vyrába čaj a to je zdravý čaj, ktorý pôsobí veľmi dobre proti kašľu a nachladnutiu.

Moringa-semená


Moringa-semena
Ak sú plody suché a hnedé, môžu sa vybrať semená. Semená sú o niečo väčšie ako hrášok a môžu sa uvariť tak ako hrášok alebo ich opiecť ako orechy a potom zjesť.
Moringa-semená majú vysoký podiel olejov až do 45% hmotnosti a možno z nich získať kvalitný a vysoko hodnotný olej.

Moringa-olej 

Moringa-olej je porovnávaný s olivovým olejom, avšak Moringa-olej má vyšší ohrevný bod ako olivový olej. Moringa-olej je vysoko hodnotený v kozmetickom priemysle a v staroveku bol Moringa-olej Grékmi veľmi žiadaný. Pravdepodobne jeho vlastnosťou je eliminovať zápachy tela.
Lisovaný koláč, ktorý zostane pri lisovaní oleja je v každom prípade veľmi bohatý na mnohé hodnotné vitamíny, minerálne látky, proteíny a stopové prvky a tak môže byť tento lisovaný koláč použitý ako krmivo pre zvieratá, na úpravu vody alebo na čistenie vody.
Švajčiarski vedci objavili, že Moringa-semená obsahujú látky, ktoré môžu čistiť znečistenú vodu. 0,2 g Moringa-prášku zo semena pridať do 1 litra pitnej vody. V Moringa-semenách sú obsiahnuté látky, ktoré sa spoja (koagulujú) so vzduchovými časticami vo vode, čím sú vzduchové častice ťažšie a klesajú k zemi. Nakoľko sa baktérie, víry a huby naviažu na vzduchové častice, sú aj tieto týmto procesom zničené, čím vznikne zo znečistenej vody pitná voda. V mnohých koncentrovaných aglomeráciách Afriky čistia ženy na dedinách týmto spôsobom svoju vodu Moringa-semenami.

Moringa-plody


Moringa-kmeň a Moringa-kôra
Moringa dáva ročne bohatú úrodu plodov. Zelené svieže plody tiež nazývané ako „Plots“ alebo „Drumsticks“, môžu dorásť do dĺžky 30 cm a vyzerajú ako naše fazule.
Plody sa môžu jesť ako čerstvé struky alebo ich možno uvariť ako zeleninu. Sú veľmi výživné a majú 20 až 30 semien veľkých ako hrach. Varené plody chutia ako špargľa.
Pokiaľ prší, strom kvitne a ak sú kvety, sú aj plody. V oblastiach, kde počas celého roka prší, zásobuje Moringa ľudí nepretržite bohatými plodmi. Staršie plody, keď sú suché a hnedé, môžu byť použité ako semeno.
V koreňoch a kôre sú známe výživové látky v silnejšej koncentrácii ako v iných častiach stromu. Je niekoľko druhov-Moringa, z ktorých je možno jesť korene. Hlavne domorodci spracovávajú korene ako liek. V Senegale a v Indii sa korene rozdrvia a zmiešajú so soľou. Takto vzniknutá kaša slúži pri liečbe reumy a pri bolestiach kĺbov. Aj pri srdcových problémoch a problémoch s krvným obehom používajú domorodci korene a kôru. Ďalej posilňujú korene a kôra nervovú sústavu a pôsobia protizápalovo a upravujú chuť do jedla a trávenie.

Moringa-kmeň/ a Moringa-kôra:

Moringa-strom dosahuje výšku od 7 do 12 m. Priemer kmeňa je medzi 20 a 40 cm. Jeden druh Moringa-stromu, Moringa ovalifolia má kmeň formovaný ako fľaša, silne zhrubnutý kmeň. Je to fľašový strom, v jeho kmeni sa uchová veľké množstvo vody. Nakoľko Moringa-strom tak rýchle rastie, je vhodný ako zdroj energie. Poskytuje aj potrebné drevo na ohrev pre dediny. Kôru z koreňa stromu používajú domorodci na výrobu povrazov, špagátov a papiera. Kôru a šťavu potrebujú domorodci hlavne na lekárske účely. Šťava vylisovaná z koreňov je nápomocná napr. pri zápale hrdla.
Americkí vedci z National Research Council vo Washigton-e
Nazývajú Moringa oleifera: „Supermarket na kmeni“

Moringa ako doplnok výživy

Moringa je dokonalý a úplný produkt výživy, ktorý obsahuje výživné látky, ktoré potrebuje človek od materského lona, cez dospievanie, až do neskorého veku. Moringa  poskytuje ľuďom neuveriteľne množstvo predností. Ak užijete denne Moringa-prášok, nepotrebujete sa viac obávať, že dostanete málo vitamínu A, B, C, minerálnych látok, proteínov a aminokyselín. Vysokým podielom proteínov je Moringa prírodný, vysoko hodnotný fyto-estrogén, ktorý môže pomôcť v klimaktériu bez akehokoľvek vedľajšieho účinku. Moringa vo svojej koncentrácii na vysoko hodnotné, navzájom zhodné vitálne látky obsahuje, ešte len pred krátkou dobou novo objavenú prírodnú látku Zeatin. Zeatin je prírodní látka, ktorá sa stará o to, čo je v Moringa, čo sa týka vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov obsiahnuté a čo je telom prijaté. Zeatin otvára dvere vitálnym látkam, pomáha im dovnútra a sprevádza ich k miestu, kde ich bunky potrebujú a použijú. Zeatin je rastový hormón, ktorý bol objavený v kukurici (Zea Mais). Patrí do skupiny Cytokinine alebo Zytokinine hormónov, ktoré upravujú rast rastlín. V Moringa je obsiahnutých 1000-krát viac zeatin-u, ako v iných rastlinách. To objasňuje tiež rýchly rast Moringa (4 – 8 m za jeden rok). Ďalšou prednosťou zeatin-u je látková premena. Produkovaná energia môže byť vedená cez kapiláry rastlín podstatne rýchlejšie a tým prispieva k zosilneniu rastliny. Prednedávnom sa zeatin používal v kozmetike a v starostlivosti o pokožku na základe Anti Aging pôsobenia, teda v schopnosti účinkovania voľných radikálov. Nakoľko syntetická výroba nie je možná, a pretože zeatin mimoriadne ťažko syntetizuje z rastlín, tieto produkty sú veľmi drahé. Tieto hormónom podobné vlastnosti môžu byť nápomocné na vyrovnanie hormonálneho zásobovania, čo je veľmi zaujímavé pre ženy v klimaktériu alebo v puberte. Zeatin brzdí odbúravanie chlorofylu, a tým sú obsiahnuté proteíny a vitálne látky v listoch pomalšie odbúravané. Podstatnou prednosťou je pri ďalšom spracovaní listov obľúbený Moringa-prášok. Mimo zeatin-u sú u Moringa účinné ešte iné procesy, ktoré ešte nebolo možné vedecky objasniť. Bolo zistené, že u podvyživených ľudí nastupuje po 10 dňoch podstatné nevysvetliteľné zlepšenie zdravotného stavu, aj keď rovnaké výsledky západným spôsobom výživy (sojové- a mliečne výrobky) sa dosiahnu až po pol roku. Je úžasné, že Moringa neobsahuje takmer nič, čo by telo nemohlo zužitkovať. Moringa je „Super potrava“. Ak obohatíte svoju výživu Moringa-práškom denne, nebude Vaše telo požadovať výživové doplnky. Prášok z Moringa-stromu je čisto prírodný, biologický produkt, v ktorom sú obsiahnuté všetky cenné výživné látky, ktoré sú vo výživovom reťazci pre človeka a pre zvieratá nenahraditeľné. Kombinácia a zloženie obsažných látok v Moringa-strome je veľmi koncentrované a harmonické. Takže Moringa-produkty obsahujú mimo obrovských účinných sekundárnych rastlinných sprievodných látok nasledovné živiny: Nasledovné analyzované údaje prášku boli porovnávané s údajmi živín a vitálnych látok z 1058 potravinami. Na konfrontáciu bol použitý výživový-informačný-systém z Univerzity Hohenheim.
  • 1,3 x viac esenciálnych aminokyselín ako vajíčka
  • 1,9 x viac balastných látok ako pšeničné zrno
  • 4,5 x viac vitamínu E ako pšeničné klíčky
  • asi také množstvo vitamínu C ako ovocný šalát
  • 2,4 x viac Beta-karoténu ako mrkva
  • 6,9 x viac vitamínu B1 a B2 ako droždie
  • 4,7 x viac Ptero.ylglut-aminokyselin ako hovädzia pečeň
  • 3,4 x viac kália ako banán
  • 2,2 x viac magnézia ako tmavé proso
  • 1,3 x viac zinku ako bravčový rezeň
  • 8,8 x viac železa ako hovädzia fileta (sviečkovia)
  • 17 x viac vápnika ako kravské mlieko (plnotučné)
  • 2-3 x viac luteinu na ochranu zraku ako kel kučeravý
  • 6 x viac polyfenólov na ochranu srdca ako červené víno
  • 37 x viac antioxidačných aktivít ako hrozno
  • 6 x viac alfa-linolenovej kyseliny (symbol 3) ako kyseliny linolovej (symbol 6)
Moringa-strom je mimoriadne nápomocný proti výživou podmienených chorobám – fenomén medzi potravinami a liečivými rastlinami. Zdroj: prof.Klaus Becker z Tropenzentrum Univerzita Hohenheim

Aminokyseliny sú najdôležitejším základom /celkom nášho tela

z finančných dôvodov nemá optimálne zloženie, chýbajú našej látkovej premene v každom prípade stavebné zložky pre neesenciálne aminokyseliny. Moringa obsahuje skoro všetky neesenciálne aminokyseliny.
Aminokyseliny slúžia ako základné kamene pre telesné proteíny. Sú to bielkovinové celky, z ktorých sa vytvára telo človeka, zvieraťa alebo rastliny.
Moringa obsahuje 18 z 20 známych aminokyselín. Predtým sa delili aminokyseliny do dvoch skupín: esenciálne a neesenciálne aminokyseliny. Dnes vieme, že zdravé ľudské telo je vlastne v situácii, aby si produkovalo samo všetky aminokyseliny. Predsa však musia byť k tomu dominantné optimálne podmienky látkovej premeny: čistá pôsobivá ponuka stravy, žiaden stres, zdravá, vitálna pitná voda, dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok spánku … kto môže tieto podmienky v súčasnosti dodržať ? Málo ľudí môže takto žiť. Preto ešte vždy platí tradované rozdelenie, že akurát niekoľko aminokyselín môžu byť bez námahy tela produkované, iné ale nie.
Ako „esenciálne“ platia teda aminokyseliny, ktoré ľudské telo v protiklade k „neesenciálnym aminokyselinám“ nemôže samo produkovať. Preto sa všeobecne odporúča, dodávať organizmu esenciálne aminokyseliny potravou alebo prostredníctvom prírodných výživových doplnkov. Všetky esenciálne aminokyseliny sú v Moringa potvrdené. Skupinu „neesenciálnych“ aminokyselín môže zdravé telo samo produkovať, ak dostane k tomu potrebnú dennú výživu. Pretože naša potrava však často z nedostatku času alebo
Funkcia aminokyselín: DNA protein-syntéza je závislá od kvality proteínov !
  • Pôsobenie enzýmov
  • Hormonálne pôsobenie
  • Pôsobenie protilátok
  • Regulovanie kyselín-zásad-rozdelenie
  • Transportujú kyslík, vitamíny a minerálne látky do našich buniek
  • Budujú naše telo a udržiavajú ho v dobrom stave (kosti, zuby, pokožku, väzivové tkanivo,
  • Vlasy, cievy, atď.
Ak chýba nejaká aminokyselina, alebo ak je nejakej aminokyseliny málo, sú potom v rozmere deficitu týchto aminokyselín obmedzované aj iné kyseliny vo svojej funkcii.
U vegetariánov je dôležité, aby potravu bohatú na bielkoviny (fazuľa, hrach, sója, orechy, atď.) kombinovali s výrobkami z obilia a ryže. Pre vegetariánov sa taktiež veľmi odporúča obohatenie stravy s Moringa.
Moringa obsahuje nasledujúcich 18 aminokyselín:
  • 1 Isoleucin
  • 2 Leucin
  • 3 Lysin
  • 4 Methionin
  • 5 Phenylalanin
  • 6 Threonin
  • 7 Tryptophan
  • 8 Valin
  • 9 Alanin
  • 10 Arginin
  • 11 Thyrosin
  • 12 Asparaginsäure –kyselina
  • 13 Cystin
  • 14 Serin
  • 15 Glyzin
  • 16 Histidin
  • 17 Prolin
  • 18 Glutaminsäure -kyselina

Antioxidanty ( brzdiče oxidácie) pôsobia väčšinou ako zachytávače radikálov.

Voľné radikály sú vysoko reaktívne kyslíkové väzby (agresívne molekuly). Voľné radikály sa tvoria skoro u všetkých procesov látkovej premeny. Voľné radikály sú pre telo veľmi škodlivé a dávajú sa do súvislosti s vznikom mnohých ochorení. Zvýšená tvorba voľných radikálov nastáva stresom, ozónom, UV-žiarením, jednostrannou výživou, konzumom alkoholu a tabaku. Antioxidačné účinné zložky jestvujú prirodzeným spôsobom v potrave a v ľudskom organizme. Antioxidanty sú aj dôležitou zložkou ľudského materského mlieka, pôsobia v organizme dieťaťa ako lapače radikálov a pomáhajú medzi iným na odvrátenie infekcie. Veľmi dôležitý lapač radikálov je napr. je napr. „vitamín C“. Vitamín C je v tele transportovaný krvným riečiskom. Pritom sa do istej miery stará o čistotu v celom organizme: ako lapač radikálov. Vitamín C reaguje s voľnými radikálmi napríklad vytvorením peroxidu vodíka, ktorý sa potom rozpadne. Takéto látky, ktoré zabraňujú zápalu pôsobia najlepšie, ak sú kombinované s inými podobnými prírodnými bioaktívnymi látkami. Tým sa dosiahne oveľa vyšší účinok, ako len s jednou z týchto látok.
Antioxidanty v Moringa:
  • • Vitamín A, C, E, K
  • • Magnézium, zinok, selén
  • • Leucin, cholin, zeatin
  • • Chlorofyl, beta-sitosterol, Kampferol /gáforový olej
  • • Quercetin, rutin, Caffeoylquinic-kyselina
  • • Lutein, Zeaxantin, Glutation
  • • Beta karotén, Alfa karotén a iné karotény
  • • Stigmasterón
Antioxidačne pôsobiace zložky sa dostávajú prírodnou cestou do potravy a sú v ľudskom organizme.