V súčasných výživových trendoch prezentovaných odbornými kruhmi sa čoraz častejšie skloňuje „plant-based“ strava ako východisko pri prevencii civilizačných ochorení. Minimalizovanie príjmu potravín zo živočíšnych zdrojov je obhajované dvoma zásadnými faktami, a to obmedzením príjmu nasýtených tukov, a obmedzenie príjmu červeného mäsa. Tieto potravinové skupiny sú najčastejšie asociované s ochoreniami kardiovaskulárneho systému, tukového metabolizmu a dokonca vybranými onkologickými ochoreniami.

Dostupnosť živín

Ak ste vegetarián, alebo vegán, mali by ste venovať svojej výžive podstatne viac pozornosti, ako pri klasickej strave, resp. pri strave, kde sú využívané všetky potravinové skupiny vrátane živočíšnych. Vylúčením mäsa, vajec, mlieka a mliečnych výrobkov zo svojho jedálnička prichádzate o spektrum ľahko dostupných živín, ktoré potrebujete nahradiť ich navýšením z rastlinných zdrojov. Jednotlivé nutrienty v rastlinách sú často ťažšie dostupné, alebo sú v menej koncentrovanej forme, prípadne ich naše telo nedokáže tak ľahko vstrebať, ako zo živočíšnych zdrojov. 

Rastlinné bielkoviny

Predstavme si napríklad bielkoviny – vajce je nielen dokonalým zdrojom plnohodnotných bielkovín, ale obsahuje aj všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre náš organizmus v ľahko dostupnej forme. Ak chceme takéto spektrum aminokyselín dosiahnuť rastlinnou stravou, potrebujeme mať trošku širšie vedomosti. Napríklad dokonalou skladbou aminokyselín z rastlinnej ríše sa môže pochváliť kombinácia bielkovín z kukurice a fazule v pomere približne 1:1. V každom prípade sa nám však pri čisto rastlinnej strave môže stať, že niektorá dôležitá aminokyselina bude v našej strave chýbať.

Kritické živiny

Dietary Guidelines for Americans poukazujú na to, že pri súčasnom trende zameranom na stravu pozostávajúcu prevažne z celozrnných výrobkov, strukovín, ovocia a zeleniny a pri úplnom vylúčení živočíšnych produktov, musíme špeciálne dbať o pokrytie našej potreby železa, vápniku, zinku a vitamínu B12. Aj keď rastlinné produkty obsahujú vysoké koncentrácie železa, problémom sú tzv. antinutričné látky, ktoré vytvárajú so železom nerozpustný komplex (napr. kyselina fytová) a tým sa výrazne zníži jeho vstrebávanie v čreve.

V rastlinných produktoch chýba úplne vitamín B12. Ovolaktovegetariáni prijímajú B12 v mlieku a vajciach, ale pri vylúčení aj týchto potravín, prípadne v situácii potravinovej neznášanlivosti (napríklad na laktózu v mlieku, alebo vaječný proteín) môže dôjsť k výraznému zníženiu koncentrácie tohto vitamínu v plazme. U vegánov sa môžeme stretnúť aj s nedostatkom vitamínu D, čo je spôsobené zvýšenou koncentráciou parathormónu v plazme. Tieto parametre je možné zvrátiť opätovným prísunom vitamínu D, napríklad aj vo forme suplementu. Pri rastlinnom spôsobe stravovania hrozí nebezpečenstvo nedostatku aj zinku. Najdôležitejšími zdrojmi zinku sú živočíšne potraviny, hlavne mäso. Zinok z celozrnných výrobkov nie je biologicky dostupný pre vysoký obsah fytínu v otrubách.

Ako si pomôcť

Vo všeobecnosti by sme mohli zhodnotiť, že vegetariánske formy stravy je možné odporúčať pri správnom plánovaní jedálnička, ktorý pokryje potrebu všetkých, aj kritických živín a najmä potrebu bielkovín, železa, vápnika, zinku a vitamínu D a B12. V prípade čisto rastlinnej stravy je ideálne zaradiť do stravovacieho režimu aj doplnky výživy prírodného charakteru, ktoré môžu výrazne pomôcť s doplnením chýbajúcich živín.

Jedným zo šikovných prírodných doplnkov bez akýchkoľvek vedľajších účinkov je Moringa Complete. Obsahuje prášok zo sušených listov stromu moringa, ktoré majú vysokú koncentráciu bielkovín (takmer tretina obsahu) a až 19 aminokyselín. Minerálne zloženie je dokonalé pre nadšencov rastlinnej stravy – vysoký obsah vápnika, horčíka, draslíka, zinku, fosforu, medi, železa aj selénu a to v ideálnom pomere! V Moringe Complete sme prírode dopomohli k dokonalosti – prášok sme obohatili ešte o ďalší zdroj vitamínu C, vitamínu D a B12, aby Vám nič nechýbalo a mohli si tak spokojne užívať plné zdravie pri čisto rastlinnej strave.