Mnohostranne využiteľnú univerzálnu rastlinu Moringa možno odporučiť každému, kto chce pokryť svoju dennú extra potrebu mnohých dôležitých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov bez toho, aby musel siahnuť k synteticky vyrábaným výživovým doplnkom.

Zdravá sila sa ukrýva v listoch

Moringa, je vôbec najbohatšou rastlinou na živiny aká je doteraz známa. Množstvo cenných živín a životne dôležitých látok v optimálnom pomere sa nachádza predovšetkým v listoch alebo v prášku z listov. Osobitne treba spomenúť vysoký obsah aminokyselín, pretože v listoch sa našlo až 18 z 20 známych esenciálnych aminokyselín. Ľudský organizmus ich nedokáže sám vyrobiť, sú však dôležitým faktorom pre prenos kyslíka v tele, schopnosť koncentrácie a mnohé dôležité funkcie mozgu.

V Moringe bol zistený aj vysoký podiel antioxidantov. Sú nevyhnutné pre dobré fungovanie organizmu, pretože nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré môžu byť často príčinou ochorení. Takzvané ORAC hodnoty („oxygen radical absorbance capacity“), pomocou ktorých sa dá zistiť, do akej miery sú zachytávané voľné radikály, sú pri moringe významne vyššie ako pri iných rastlinách. To dokazuje mimoriadne dobré antioxidačné vlastnosti rastliny.

Zaujímavou je aj nedávno objavená zložka zeatín. Prekvapivo obsahujú listy moringy až 1000-krát viac zeatínu ako iné rastliny. Zeatín je vlastne rastový hormón, ktorý je zodpovedný za to, že Moringa tak rýchlo rastie,  nakoľko sa v nej nachádza v hojnom množstve. V našom tele funguje zeatín však ako chemický prenášač, ktorý sa stará o to, aby všetky dôležité vitálne látky, ktoré sa v Moringe nachádzajú, mohli byť ľudským organizmom prijaté a využité. Ďalšia prednosť: zeatín blokuje odbúravanie chlorofylu v listoch. Vďaka tomu sa proteíny a vitálne látky nachádzajúce sa v listoch Moringy odbúravajú výrazne pomalšie, čo je veľkou výhodou pre ďalšie spracovanie listov na prášok, pretože aj v ňom ostanú živiny dlho zachované. 

Prehľad najdôležitejších zložiek a ich funkcií:

  • Esenciálne aminokyseliny: chránia pred voľnými radikálmi 
  • Vitamín A: dôležitý pre zdravý zrak 
  • Vitamín C: na posilnenie imunitného systému 
  • Vápnik: nevyhnutný pre zdravé zuby a kosti 
  • Horčík: stimuluje krvný obeh  
  • Draslík: zabezpečuje správny metabolizmus 
  • Železo: dôležité pre zásobovanie buniek kyslíkom 
  • Zinok: v organizme pôsobí protizápalovo 
  • Omega-3 mastné kyseliny: nevyhnutné pre správnu funkciu mozgu 
  • Zeatín: dôležitý chemický prenášač, ktorý všetky tieto látky dopravuje tam, kde majú pôsobiť 

Podobne ako vlastne všetky ostatné časti stromu Moringa, dajú sa aj jej listy mnohostranne využiť. V krajinách pôvodu sa konzumujú väčšinou surové, varené, dusené alebo pražené. Pripravuje sa z nich však aj čaj, ktorý sa tradične pije ako prevencia proti chorobám a na podporu zdravia, ale používa sa aj zvonku, napr. pri kožných problémoch. V našich zemepisných šírkach je však dôležitý predovšetkým prášok z listov Moringy. Listy totiž sušením a zomletím získajú trvanlivosť, bez toho, aby stratili svoj účinok, a dajú sa dopraviť priamo k nám domov. Napríklad vo forme kapsúl nám tak zázračný strom z Ďalekého východu poskytuje našu dennú extra porciu všetkých spomínaných živín a vitálnych látok. 

Pre koho je Moringa  predovšetkým vhodná?

Mnohostranne využiteľnú univerzálnu rastlinu Moringa možno odporučiť každému, kto chce pokryť svoju dennú extra potrebu mnohých dôležitých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov bez toho, aby musel siahnuť k synteticky vyrábaným výživovým doplnkom. V ajurvédskom liečiteľstve je Moringa  okrem toho už po stáročia vysoko cenená ako zázračný univerzálny prostriedok pri rôznych bežných ťažkostiach. Konzumácia listov alebo prášku z listov Moringy tak môže pomáhať pri nedostatočnej výžive alebo podvýžive, chudokrvnosti, bolestiach hlavy, kolísavom krvnom tlaku, sklonom k zápalom a kožným infekciám, hnačke či horúčke. Existujú však určité skupiny osôb, ktorým sa konzumácia rastliny osobitne odporúča, a to aj vtedy, ak netrpia žiadnymi z uvedených ťažkostí.

Tehotné a dojčiace ženy 

Prášok z listov Moringy alebo listy konzumované ako doplnok stravy počas tehotenstva môžu podporiť zdravý vývin plodu a pozitívne ovplyvniť tvorbu materského mlieka. Z organizmu matky a neskôr z materského mlieka môže dieťa dodatočne prijať veľa dôležitých vitamínov a minerálnych látok. Osobitne tu treba spomenúť aminokyseliny arginín a histidín obsiahnuté v rastline, ktoré vo fáze rastu nedokáže organizmus dieťaťa produkovať v dostatočnom množstve, ale ktoré sú pre jeho zdravý vývin nevyhnutne potrebné. 

Deti

Nielen pre dojčatá ale aj pre staršie, vyvíjajúce sa deti je konzumácia Moringy prínosom, pretože veľké množstvo v nej obsiahnutých živín a stavebných látok má pozitívny účinok na ich rast a predovšetkým na vývin mozgových a nervových buniek. Okrem toho posilňuje vysoký obsah vitamínu C imunitný systém detí. 

Športovci 

Výkonnostní športovci alebo ľudia, ktorí sú všeobecne vystavení veľkému tlaku na podávanie výkonu, by mali osobitne dbať na vyváženú stravu, pretože majú zvýšenú potrebu živín a vitálnych látok. Moringa im môže pomôcť v zabezpečení prijímania všetkých esenciálnych vitamínov, minerálnych látok a bielkovín vo vhodnej forme a tak si úplne prirodzeným spôsobom zachovať svoju výkonnosť.  Je tomu tak vďaka vysokému podielu železa a vitamínov A a C v Moringe, ktoré sa starajú o to, aby bola krv neustále zásobovaná dostatkom kyslíka a stabilizoval sa krvný obeh. Okrem toho môžu početné aminokyseliny a vysoký obsah vápnika pozitívne ovplyvniť rast svalovej hmoty. Antioxidanty poskytujú dodatočnú ochranu bunkového tkaniva pri zvýšenej telesnej námahe. 

Seniori

Konzumácia Moringy sa odporúča aj starším ľuďom, aby ostali fit a vitálni do vysokého veku. Vyváženou stravou bohatou na živiny možno predísť množstvu problémov spojených s vyšším vekom. Listy Moringy  pritom predstavujú optimálny zdroj všetkých životne dôležitých látok, ktoré starší ľudia potrebujú. 

Vegáni

Moringa má význam aj pre vegetariánov, ale predovšetkým pre vegánov, pretože títo často trpia príznakmi nedostatku niektorých látok. Mnohí sa preto pýtajú, ako môžu pokryť svoju potrebu bielkovín, vápnika a železa a zároveň sa zrieknuť potravín živočíšneho pôvodu. Obsahové látky v listoch môžu tento problém vyriešiť, pretože obsahujú viac proteínov ako vajcia alebo jogurt, výrazne viac železa ako špenát a niekoľkonásobne prekračujú obsah vápnika v mlieku.