Je všeobecne známe, že z diabetického ochorenia sa stala celosvetová epidémia. Určite ste sa s týmto ochorením stretli aj vy, alebo váš blízky. Ľudia sa musia tomuto ochoreniu prispôsobiť a pri závažnejších formách im strpčuje život pravidelná dávka inzulínu. Ale i v tak konzervatívne vnímanej liečbe sa dá pomôcť niečím novým, obohatiť ju a zefektívniť. Reč je samozrejme o moringe.
Každý rok u nás ochorie viac ako 350 000 ľudí na diabetes mellitus, pričom tendencia je hrozivo stúpajúca. Pokiaľ by mal súčasný trend pokračovať, bol by v roku 2050 každý tretí muž a takmer 40 percent žien postihnutých cukrovkou. Pribúda tiež počet detí s ochorením získaného diabetu typu II, ktorý sa v minulosti nazýval diabetom dospelých, pretože ním boli postihnutí iba starší ľudia.
Prevencia je dôležitá
Prevencia cukrovky je známa pod heslom „ujdi cukrovke“. Aj takto pomenúvajú lekári metódu prevencie, ktorá zahŕňa propagáciu aktívneho pohybu. Pomôže samozrejme aj správna životospráva, menej sladkého jedla, bielej múky a tukov živočíšneho pôvodu.
Samotné ochorenie je už dlhšie obdobie pod drobnohľadom vedcov a diabetológov. Vedci skúmajú nové možnosti na zníženie hladiny cukru v krvi a veľmi často narazia na potenciál moringy. Môže však moringa ponúknuť aj okamžité zníženie hladiny cukru v krvi?
Moringa fascinuje odborníkov na diabetes
Profesor Wolfgang Vierling z Technickej univerzity v Mníchove napríklad informoval, že listy moringy obsahujú zložky znižujúce hladinu cukru v krvi. Chróm prítomný v moringe pomáha znásobiť účinok inzulínu a podporuje absorpciu glukózy z krvi. Samozrejme, ako aj v iných oblastiach, vznikajú rôzne mýty o zázračnom použití moringy. V súvislosti s cukrovkou tomu nie je inak.
Moringa síce nie je odpoveďou na rozsiahle potlačenie tejto choroby, ale je dôležitou súčasťou prírodnej podpory liečby. Nebyť liečiteľov z Indie, vedci by nemohli zistiť jej aktívne zložky, ktoré sa dnes kombinujú s klinickou liečbou diabetu. Faktom však zostáva, že v rastlinnom svete nájdete len málo rastlín s takým potenciálom, ako má moringa.
Aj v univerzitnej nemocnici v Dakare a Senegale sa uskutočnil prieskum medzi pacientmi s cukrovkou o používaní liečivých rastlín. Z celkovo 41 rastlín bola moringa až v 65,9 % prípadov uvádzaná ako najčastejšie využívaný prostriedok na podporu liečby.
Testovanie pod drobnohľadom vedcov
Podľa údajov uverejnených na portáli ScienceDirect prebiehali testy na účinnosť moringy v rôznych laboratóriách po celom svete. Egyptskí vedci uskutočnili experiment na potkanoch, u ktorých indukovali hyperglykémiu (stav zvýšenej hladiny cukru v krvi). Po aplikácii extraktu z moringy vedci zaznamenali zníženie hladiny glukózy z 380 mg/dl na 145 mg/dl, čo predstavuje pokles o viac ako 60 %.
Zároveň sa v krvi testovaných subjektov zvýšila hladina antioxidantu glutathionu z pôvodných 22 % na 73 %. Tento silný nárast naznačuje, že moringa má významný vplyv na ochranu buniek pred poškodením. Môže však byť tento efekt považovaný za okamžité zníženie hladiny cukru v krvi aj u ľudí? Výskumy na zvieratách síce naznačujú veľký potenciál, no ďalšie klinické štúdie sú nevyhnutné na potvrdenie týchto výsledkov.
Odborníci potvrdzujú účinnosť
V štúdii Lekárskej univerzity Hainan v Číne, publikovanej v magazíne Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, vedci potvrdili antidiabetické vlastnosti moringy. Zamerali sa na stav hyperglykémie (keď hladina cukru prekročí normálnu hodnotu 10 mmol/l) a preukázali, že moringa môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru a zároveň znížiť riziko komplikácií spojených s cukrovkou.
Je možné okamžité zníženie hladiny cukru v krvi s moringou?
Moringa je výnimočná rastlina, ktorá vďaka svojim aktívnym zložkám, ako je chróm, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a podporuje účinok inzulínu. Okamžité zníženie hladiny cukru v krvi však nie je možné. Pravidelné užívanie moringy spolu so zdravou životosprávou prispieva k dlhodobej stabilizácii cukru a zmierneniu prejavov cukrovky.