Selén je esenciálny stopový prvok, ktorý má nielen antioxidačné vlastnosti. Je súčasťou glutathion peroxidázy, ktorá je dôležitá pre zdravie buniek ako akceptor voľných radikálov.
Selén chráni orgány ako je pečeň a obličky (majú za úlohu detoxikáciu organizmu) a inhibuje zápaly. Pacienti so srdcovým infarktom a pacienti po mozgovej mŕtvici mávajú zvyčajne nízke hladiny selénu. Selén chráni proti poruchám štítnej žľazy, ako je jej nedostatočná funkcia, ale aj iných autoimunitných ochoreniach ako je ochorenie reumou. Pokiaľ sme dostatočne zásobovaní selénom, početnosť výskytu rakoviny sa znižuje až o 35 percent. Úroveň potreby tohto stopového prvku je pomerne nízka a predstavuje 50 – 70 μg. V ovocí a zelenine je však všeobecne iba minimálny obsah selénu, zatiaľ čo Moringa je výnimkou: 100 g prášku zo sušených listov obsahuje 8 – 10 μg selénu.