Sušené listy moringy sú považované za najpotentnejšiu časť rastliny, vzhľadom na obsah antioxidantov a dostupných nutrientov. V porovnaní s inými časťami moringy majú listy najvyšší podiel fenolických zlúčenín, aminokyselín, mastných kyselín a ďalších bioaktívnych nutrientov. Účinný spôsob, akým získať bohatstvo živín, je pripraviť si „vodný výluh“, teda jednoducho povedané – čaj z listov. Samotné listy moringy boli využívané už Rimanmi, Grékmi a Egypťanmi, teda nejde len o trendovú superpotravinu.
Načo sú nám antioxidanty?
V súvislosti s moringou sa najčastejšie spomínajú práve antioxidanty. Pri tomto stále frekventovanom pojme nám možno uniká ich obrovský zmysel pre naše zdravie. Vo všeobecnosti je antioxidant látka schopná vynulovať agresívny účinok voľných radikálov v organizme bez toho, aby sa sama stala nebezpečnou. Keďže voľné radikály vznikajú aj prirodzene v tele, náš organizmus je schopný istej obrany. Pri nedostatku ochrany, alebo nadbytku voľných radikálov, sa vyvíja oxidačný stres, čo vedie k rozvoju ochorení, napr. rakoviny, aterkosklerózy, katarakty, degeneratívnych ochorení a mnohých ďalších najmä zápalových ochorení. To je dôvod, prečo sa musíme neustále dopovať antioxidantami nielen v ovocí a zelenine.
Benefity pitia čaju z moringy
Lokálne zápaly prebiehajúce v tele môžu z dlhodobého hľadiska viesť k prepuknutiu ochorení, ako je diabetes, respiračné a kardiovaskulárne problémy, ale aj obezita. Čaj z listov moringy obsahuje vysoký podiel protizápalových faktorov, ktoré prispievajú k potláčaniu zápalových enzýmov v tele.
Moringa je nositeľom účinných izotiokyanátov, ktoré majú významný efekt pri vyladení hladiny krvného cukru a vplývajú aj na zníženie apetítu. Pravidelné pitie čaju z listov moringy prispieva k zmierňovaniu symptómov diabetu a napomáhajú pri chudnutí.
V neposlednom rade je potrebné vyzdvihnúť aj účinok pitia čaju na zdravie srdca a ciev a to vďaka pozitívnemu účinku na hladinu cholesterolu a formovanie cievnych plakov.
Pozor na kvalitu alebo – len vypiť čaj nestačí
Čaj si pripravíte ako vodný výluh sušených listov moringy, obdobne ako iné bylinné čaje. Pohodlnejšie je zaliať už porcovaný čaj, ktorý je optimálne dávkovaný v čajových vrecúškach. Dávajte však pozor na kvalitu listov! Najbohatšie na nutrienty sú tie listy, ktoré sú z organicky pestovaných stromov moringy. Ďalším kritériom je dĺžka a teplota sušenia listov. Ideálne je pomalé šetrné sušenie do 42°C, ktoré umožní zachovať delikátnu chuť listov, ale najmä všetky významné bioaktívne látky. Sušené listy nie je vhodné zalievať vriacou vadou, prípadne variť, teplota vody pri zaliatí listov by nemala presiahnuť 90°C. Sušené listy je možné kombinovať aj s inými bylinkami podľa vlastného uváženia.
Ak sa moringa popíja vo forme čaju, môže sa popíjať až 3x denne počas dňa vždy po 150-200 ml výluhu. Pri kvalitných drvených listoch postačuje zaliať jednu čajovú lyžičku.
Matcha alebo Moringa
Obe zelené superpotraviny – matcha aj moringa – majú niekoľko spoločných benefitov. V prvom rade poskytujú nášmu telu množstvo antioxidantov, protizápalových látok, majú anti-aging efekt, teda spomaľujú proces starnutia organizmu. Majú ochranný účinok na mozog, ale aj srdcovocievny systém a zlepšujú imunitu viacerými spôsobmi. Sú podobné vzhľadom aj použitím – vo forme zeleného prášku alebo lahodného čaju.
Čím sa ale líšia?
Porovnajme si jeden gram prášku z moringy s jedným gramom matchy. Už tu začíname v moringe tušiť zelený superzázrak. Gram moringy obsahuje viac vlákniny, bielkovín, vápnika, sodíka, vitamínu C a vitamínu A v porovnaní s matchou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje moringu za vynikajúci doplnok výživy na zabránanie deficiencií pri obľúbených low-carb diétach.
Ak už holdujete čaju matcha, skúste svoj obľúbený rituál obohatiť o čaj z listov moringy. Spoločné benefity prevyšujú účinky len jednej zo superpotravín a váš čajový obrad sa tak stane liečivou seansou.