Vitamín D predstavuje výživnú látku, ktorá je pre ľudský organizmus nepostrádateľná. Jeho pozitívne účinky sa zďaleka netýkajú len kostí, ale zasahujú do mnohých oblastí nášho zdravia. Vitamín D výrazne posilňuje našu schopnosť odolávať závažným chronickým ochoreniam.
Keďže vitamín D má komplexný vplyv na mnohé aspekty nášho zdravia, prinášame vám informácie v troch článkoch.
Vitamín D a kosti
Zdravie našich kostí závisí na fungujúcom prepojení medzi vitamínom D a vápnikom. Vitamín D totiž zvyšuje množstvo vápnika v krvi, čo vedie k intenzívnej mineralizácii kostí. Pri nízkej hladine vitamínu D sa znižuje aj hladina vápnika v krvi. To spôsobuje, že sa vápnik začína uvoľňovať z kostí – teda opačný proces – účinkom parathormónu.
Pre dosiahnutie zdravého stavu kostí by sme mali mať minimálnu hladinu vitamínu D 20ng/ml. Optimálna hodnota znižuje riziko zlomenín a dokonca pádov. Prevenciu rizika osteoporózy a zlomenín by sme mali začať riešiť hneď po narodení a určite v každom veku minimálne v zimných mesiacoch.
Vitamín desaťročia
Nízka hladina vitamínu D je v súčasnosti spájaná s rizikom vzniku mnohých ochorení, ako je diabetes, rôzne typy rakoviny, kardiovaskulárne ochorenia, skleróza multiplex, reumatická artritída, preeklampsia, infekčné ochorenia, Alzheimerova choroba a dokonca aj neurokognitívne dysfunkcie. Aj preto sa dnes vitamínu D hovorí „vitamín desaťročia“. Potvrdilo sa, že miera úmrtnosti na vybrané ochorenia sa zvyšuje v závislosti od zemepisnej šírky, teda čím sme ďalej od rovníka, tým väčšie je riziko ochorenia.
Vitamín D a rakovina
Vitamín D si môžeme predstaviť ako strážcu na špeciálnych stanovištiach buniek nášho tela. Keď je bunka napadnutá alebo prestane správne fungovať, vitamín D spustí alarm a aktivuje bunkové obranné mechanizmy. Bez D-strážcov by sa poškodené bunky mohli rozvíjať a nekontrolovane množiť. V ľudskom genotype je viac ako 1000 génov s citlivosťou na vitamín D a mnohé z nich ovplyvňujú dôležité funkcie ako je regulácia množenia či diferenciácie buniek. Podľa doterajších štúdii je najsilnejší ochranný efekt vitamínu D pri rakovine hrubého čreva a prsníka. Zvýšenie hladiny vitamínu D v krvi nad 30ng/ml znížilo celkové riziko všetkých typov rakoviny o 35%.
Zdroj: Glen Matten, Aidan Goggins: Lži o zdraví (Jak dosáhnout výjimečného zdraví), Vydavateľstvo Jota, 2013