Až 80% respondentov uvádza, že v priebehu roka užívajú rôzne multivitamínové alebo multiminerálne doplnky stravy. Najčastejšie v období jesene a zimy v súvislosti s podporou imunity, ale aj prevenciou rôznych aj závažných ochorení. Tento fakt zároveň poukazuje na skutočnosť, že málokto z nás sa spolieha na kvalitu svojej stravy. O to ochotnejšie hľadáme tie správne doplnky v lekárňach. Ako si však vybrať to najlepšie?
Lacné neznamená výhodné
Obchod s multivitamínmi a multiminerálmi v súčasnosti prekvitá. Na prvom mieste v obľúbenosti sú stále práve syntetické výživové doplnky, ktoré dokážeme jednoducho vyrobiť v laboratóriách a majú aj najnižšiu cenu. Kupujeme ich s presvedčením, že robíme niečo pre svoje zdravie. Málokto si ale uvedomuje, že ich využitie organizmom je takmer nulové, a jediné, čo zvyšuje svoju hodnotu je náš moč.
Pri syntetických doplnkoch ide zväčša o chemické látky, ktoré naše telo len ťažko spracuje a sú tak záťažou nielen pre našu pečeň. Práve preto sa v konečnom dôsledku z nášho tela vylúčia. Veľmi často sú syntetické vitamíny v doplnkoch kombinované s ďalšími látkami ako sú náhradné sladidlá, farbivá, konzervanty a pod. Každý syntetický vitamín a minerál má aj vedľajšie účinky. Napríklad zdanlivo neškodný umelý vitamín C (askorbát) likviduje našu prirodzenú črevnú mikroflóru a tak nás robí náchylnejšími na rôzne ochorenia – čo je vlastne kontraproduktívny efekt.
Nebezpečenstvom syntetických výživových doplnkov je aj možné predávkovanie, najmä pri vitamínoch rozpustných v tukoch – A, D, E a K a nesprávny pomer mikroživín v ich kombinácii, čo je pre naše telo absolútne kľúčové. Napríklad suplementácia železom znižuje vstrebávanie zinku. Výsledky štúdií sledujúcich efekt syntetických vitamínov sa rozchádzajú. Niektoré staršie štúdie poukázali na možný preventívny efekt pravidelného užívania multivitamínov na výskyt rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Posledné výskumy však tento efekt nielenže nepotvrdili, ale dokonca sa pri vybraných vitamínoch dokázalo zvýšené riziko vzniku rakoviny (napríklad vplyv užívaného vitamínu A na vznik rakoviny pľúc).
Jedinou výhodou syntetických doplnkov je teda ich nízka cena a ľahká dostupnosť.
Ako sa starať o svoje zdravie?
Samozrejme, najlepším zdrojom prírodných látok je zelenina a ovocie, a vlastne všetky základné potraviny, či už v čerstvom alebo mrazenom stave. Aj varená zelenina je lepšia ako syntetické vitamíny. Za posledných štyridsať rokov však kleslo množstvo živín v ovocí a zelenine o 20-40%. Napríklad množstvo železa kleslo v potravinách o cca 35%, obsah vitamínu C až o 30%. Zdraviu prospešné látky v základných potravinách sa ničia aj kuchynskou úpravou, oxidáciou a uskladnením. Kvalita živočíšnych potravín je zas daná kvalitou krmiva a spôsobom chovu. Dnešný konvenčný chov úplne zmenil nutričný profil mäsa, vajec a mliečnych produktov. Ako teda doplniť potrebné živiny v kritických obdobiach nášho života?
Kvalita sa oplatí
Riešením sú jednoznačne prírodné výživové doplnky – čistý koncentrát živín v ich prirodzenej forme a komplexe. Rozdiel medzi umelými (syntetickými) a prírodnými doplnkami je pochopiteľne v zdroji. Dnes vieme vyrobiť v laboratóriách aj umelú morskú vodu, ak však do nej dáte ryby – neprežijú ani niekoľko hodín. Najväčšou výhodou prírodných doplnkov je ich zvyčajne vynikajúca vstrebateľnosť a biodostupnosť. Náš tráviaci trakt si s nimi vie dobre poradiť – ide totiž o extrakty z rôznych plodín či bylín priamo z dielne prírody. V ideálnom prípade neobsahujú žiadne aditíva a umelé sladidlá či farbivá a sú bez vedľajších účinkov. V prírodných výživových doplnkoch je zmes vitamínov a minerálov v komplexe s ďalšími látkami – fytonutrientami, ako sú antioxidanty, karotény, terpény, polyfenoly a mnohé ďalšie. Neberieme teda len konkrétny izolovaný vitamín, ale mix zdraviu prospešných látok s mnohorakým účinom. Jednotlivé zložky sa vzájomne ovplyvňujú a podporujú – teda pôsobia synergicky v našom organizme.
Pri prírodných výživových doplnkoch je cena vyššia, avšak je dobré si uvedomiť, že platíme za kvalitu spracovania, výroby a najmä overené zdroje pôvodu, čo je pri rastlinných materiáloch alfou a omegou kvality doplnku. Aj keď koncentrácia účinnej látky v jednej dávke môže byť relatívne nižšia, vstrebateľnosť je vyššia a tým aj konečný účinok prírodného doplnku. Pri výbere by Vás teda v žiadnom prípade nemala odrádzať cena a ak, tak len tá nízka!
Druhou nevýhodou je, že máloktorý extrakt z konkrétnej rastliny obsahuje všetko, čo potrebujeme v dennej dávke. Práve túto nevýhodu prekonáva náš najnovší produkt MORINGA CARIBBEAN COMPLETE. Complete je vynikajúcim zdrojom všetkých kľúčových živín, ktoré by sme mali denne obsiahnuť – kvalitný prášok z listov moringy sme totiž v našej receptúre obohatili aj o prírodný vitamín D a vitamín C, a nezabudli sme ani na vegánov pridaním vitamínu B12. Takto máte istotu, že nebudete potrebovať žiaden ďalší doplnok pre svoje zdravie!!!