Prevažná väčšina žien je nespokojná so svojou váhou a prijala by schudnúť aspoň pár kíl. Množstvo žien ale aj mužov už skúsilo zaručené diéty a tisíce spôsobov, ako sa bezbolestne zbaviť nadbytočnej váhy. Možno ste práve vo fáze, kedy pochybujete o akomkoľvek ďalšom „zázraku“, ktorý Vám pomôže pri chudnutí. Presvedčíme vás, že Moringa fungovať bude!
Dôkazy nepustia
Taktiež sme boli opatrní pri vyhlasovaní, že Moringa karibská môže priamo napomôcť k redukcii vašej telesnej hmotnosti. Ešte donedávna neexistovali jednoznačné odborné referencie alebo vedecké štúdie poukazujúce na takýto efekt moringy. Dnes však už môžeme pokojne potvrdiť, že Moringa a produkty z nej prispievajú k redukcii váhy a to na základe exaktnej štúdie. V nej sa poukazuje na prítomnosť významných izotiokyanátov, ktoré sú špecifické práve pre Moringu.
Chudnutie nie je len o váhe
Pri nadváhe a obezite sa sústreďujeme najmä na znižovanie našej hmotnosti. To by však nemalo byť jediným ukazovateľom úspechu redukcie. Spolu s nadbytočnými kilami totiž častokrát idú ruka v ruke aj civilizačné ochorenia. Moringa karibská má vplyv nielen na znižovanie akumulácie tuku v tele a rýchlejšiu stratu tuku. Ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi a rýchlejší návrat glykémie po konzumácii jedla. Má tendenciu stabilizovať hladinu regulátorov glukózy, ale aj zápalové cytokíny a hladinu cholesterolu.
Zodpovedné izotiokyanáty
Skrytým tajomstvom Moringy sú práve štyri typy izotiokyanátov (MICs) so silnou biologickou aktivitou, nachádzajúce sa v zelených listoch stromu. Doteraz bolo potvrdené, že napomáhajú k znižovaniu telesnej hmotnosti, ale aj cholesterolu, zníženiu tlaku krvi, redukcii zápalových procesov, stabilizácii hladiny glukózy v krvi. Podstatný je aj ich vplyv na mobilizáciu a využívanie telesného tuku ako zdroja energie. MICs sú podobné sulforafánom prítomným napríklad vo výhonkoch brokolice, avšak sú podstatne stabilnejšie. Ich stabilita umožňuje dlhšie skladovanie pri normálnych teplotách bez potreby hlbokého zmrazovania zdroja.
Ako chudnúť s Moringou?
Prášok z Moringy, prípadne kapsulové produkty by mali byť najvyššej kvality. Izotiokyanáty sa koncentrujú zvyčajne v mladých lístkoch stromu. Uprednostnite bio-kvalitu a sledujte spôsob výroby a sušenia listov! Teplota sušenia by nemala presiahnuť 42°C, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu účinných izotiokyanátov. Je dôležité pomalé sušenie – sušenie rôznymi radiačnými metódami vedie k odbúraniu MIC a ďalších bioaktívnych látok.
Ideálne je prijímať minimálne 4g Moringy za deň vo forme prášku, kapsúl alebo ich kombinácie. Minimálne jedno jedlo, ktoré zjete, by mohlo obsahovať moringu ako korenie. Doprajte si aj výluh zo sušených listov vo forme čaju.
Chudnutie s Moringou môže byť inšpiratívne, zdravé a hlavne zelené!